Genom att ta del av teknik och öppna data från JobTech Development har karriärplattformen Framtid.se inte bara ökat nyttan för sina användare, utan även utvecklat sin affär. – "Från att ha varit inriktade på proaktiva budskap och vägledning kan vi nu även erbjuda direktrekrytering, så det har verkligen haft betydelse.", säger Kristoffer Jarefeldt, grundare och vd.
Kristoffer Jarefelt, VD på Framtid.se
Framtid.se är en del av företaget Framtidsutveckling i Sverige AB, som även står bakom GymnasieGuiden, YHGuiden.se och FrågaSYV.se. Plattformen vänder sig till alla som söker arbete eller vill byta karriär samt till studerande som vill få djupare kunskap om yrken och möjligheter på arbetsmarknaden. Sajten utgår i första hand från det yrke man vill jobba som, inte från utbildningsvalet, vilket många andra aktörer inom samma bransch gör.
– Det finns en matchningsproblematik på arbetsmarknaden, där arbetsgivare söker kompetenser och bredare rekryteringsunderlag till bristyrken, samtidigt som unga ofta väljer andra utbildningar. Därför ger vi våra besökare en tydlig bild av hur efterfrågan för olika yrken ser ut, och försöker bidra till bättre matchning mot arbetsmarknadens behov, säger Kristoffer Jarefeldt som startade bolaget för snart trettio år sedan.
Framtid.se använder API:et JobStream för att få tillgång till alla jobbannonser från Platsbanken, och JobTech Taxonomy för att koppla aktuella jobbannonser till de yrken som beskrivs på sajten.
– Jobbannonserna kompletterar vårt erbjudande på ett väldigt bra sätt. Utöver vägledning om yrken och utbildningar får våra användare överblick över lediga tjänster kopplade till respektive yrke. En annan konkret nytta för oss är att vi kan skapa prognoser för olika yrken baserat på annonsunderlaget från Arbetsförmedlingen. Om det är många annonser kan vi dra slutsatsen att det är lättare att få jobb.
Samarbetet med JobTech Development har även hjälpt bolaget att utveckla sin affär och göra Framtid.se till en plattform för rekrytering.
– Tekniken och jobbannonserna som vi får tillgång till har inneburit möjlighet att utveckla och bredda vår affär. Från att ha varit inriktade på proaktiva budskap och vägledning kan vi nu även erbjuda direktrekrytering, så det har verkligen haft betydelse. Vi har kunnat skapa ett mer heltäckande erbjudande mot de målgrupper som söker jobb eller vill karriärväxla.
Hur ser du på att myndigheter, privata bolag och andra aktörer på arbetsmarknaden samverkar och delar data på det sätt som vi gör inom ramen för JobTech Development?
– Jag tycker att det är bra eftersom det ökar möjligheten att dela och sprida viktig information. Men det ställer samtidigt höga krav på ansvarsfull hantering, och där måste varje aktör ta eget ansvar och följa de riktlinjer som gäller. En annan positiv effekt av att vi delar information är att det skapar konkurrens, vilket ofta leder till utveckling och förbättring. Så för konsumentens del är det jättebra.
Om ni fick önska fritt, vilken typ av öppna data och/eller tekniska lösningar önskar ni att vi kunde erbjuda, utöver det ni redan använder?
– Vi skulle önska att informationen i de jobbannonser vi laddar ned hade en tydligare struktur, eftersom det skulle underlätta för oss att matcha den mot annan data. Rent generellt tycker jag att det borde vara mer styrning när företag fyller i jobbannonser genom dropdown-format där de tvingas välja kompetenser, önskad utbildningsnivå, personliga egenskaper och så vidare. Något annat som skulle vara användbart för oss är data om lönenivåer för olika jobberbjudanden, eftersom många av våra användare undrar över just det."
Pharus Tech hjälper företag och individer att navigera på arbetsmarknaden
TRRs klienter får nytta av JobTechs API:er
Framtid.se har breddat sitt erbjudande
Employchain gör arbetsmarknaden digital
API:er och öppna data har hjälpt till att skapa en struktur för yrkesbenämningar som speglar arbetsmarknaden
AI-lösning som läser, tolkar och analyserar CV:n
JobTechs platsannonsdata ger viktiga signaler kring faktisk och historisk efterfrågan för yrkesroller och kompetenser på den svenska arbetsmarknaden.
Unionen matchar studenter mot potentiella yrken med hjälp av JobTechs API:er