Med 700 000 medlemmar är Unionen Sveriges största fackförbund för tjänstemän. Men hur stöttar de egentligen studenter som är på väg ut i arbetslivet? Vi träffade Jenny Kölemo, projektledare för Unionen Student, för att få veta mer om deras arbete med att hjälpa studenter att ta steget från plugg till jobb. I fokus står deras nya tjänst "Yrkesradarn", som använder API:er från Arbetsförmedlingens plattform JobTech Development för att matcha studenter med potentiella yrken och jobbannonser.
Jenny Kölemo, som är projektledare för Unionen Student
Kan du beskriva er tjänst Yrkesradarn?
I vårt arbete att hjälpa studenter från studier till jobb märkte vi att många studenter upplever en stor stress i slutet av sina studier kopplat till att de känner oro inför framtiden. Vi tittade vidare på detta och såg att en vanlig fundering studenterna hade var ”vad ska jag bli när jag är klar?” Vi vill med denna tjänst hjälpa studenter att vidga vyerna för vilka yrken de kan söka sig till efter sin specifika utbildning och att få konkreta jobbannonser att söka.
Yrkesradarn är uppbyggd på så sätt att studenten först fyller i aktuell skola och utbildning och tjänsten presenterar sedan vilka yrken som matchar utbildningen, det är ofta fler än vad man kan tro. Studenten kan läsa mer om de olika tjänsterna, där vi presenterar en kort yrkesbeskrivning, lönenivå och aktuell och framtida efterfrågan på arbetsmarknaden. Studenten kan välja vilka yrken som är intressanta för att i sista steget få aktuella jobbannonser för valda yrken, dessa är filtrerade för att ta bort seniora tjänster.
Vad hoppas ni uppnå med den nya tjänsten?
Vår förhoppning är att hjälpa studenter mildra den jobbångest de upplever i slutet av sina studier genom att visa dem att det finns flera olika vägar att gå efter examen då det kanske finns fler yrken än de trodde som matchar deras utbildning. Eftersom vi även har byggt in möjligheten att se jobbannonser för de yrken som intresserar studenten så kan de klicka sig vidare och söka direkt och förhoppningsvis komma en bit i sitt jobbsökande. I slutändan hoppas vi såklart att fler av våra medlemmar får ett jobb efter examen och kan börja sina karriärer.
Hur har API:erna hjälpt till att bygga er tjänst?
Vi använder oss av JobSearch och JobEd Connect. Vi använder även Jobtech Taxonomy (yrkesbeskrivningar) för att beskriva de yrken som presenteras för studenterna. JobTechs apier tillsammans med apier från SCB och Skolverket är grunden till hela tjänsten så utan dem hade Yrkesradarn inte existerat. Vi har planer på att utveckla tjänsten framöver och kommer då använda fler av JobTechs api:er.
Hur ser ni på fler framtida samarbeten med Arbetsförmedlingen och JobTech Development?
Väldigt positivt! Vi har haft en bra dialog under hela vårt utvecklingsarbete, vi har fått den hjälp vi behövt och även kunnat ge feedback tillbaka inför framtiden. Det är A och O för att utvecklingsarbeten likt detta ska fungera. Det har märkts att alla parter är måna om att det ska fungera och att vi hjälps åt.
Kort sagt, ett väldigt bra samarbete som vi gärna ser en fortsättning på i vår fortsatta utveckling av Yrkesradarn.
AI-lösning som läser, tolkar och analyserar CV:n
TRRs klienter får nytta av JobTechs API:er
Unionen matchar studenter mot potentiella yrken med hjälp av JobTechs API:er
API:er och öppna data har hjälpt till att skapa en struktur för yrkesbenämningar som speglar arbetsmarknaden
JobTechs platsannonsdata ger viktiga signaler kring faktisk och historisk efterfrågan för yrkesroller och kompetenser på den svenska arbetsmarknaden.
Employchain gör arbetsmarknaden digital
Framtid.se har breddat sitt erbjudande
Pharus Tech hjälper företag och individer att navigera på arbetsmarknaden