Hoppa till innehåll
15 Maj 2024

Ett utkast av EU:s ordförandeskapstrions prioriteringar med fokus på digitalisering, livslångt lärande och omställning på arbetsmarknaden

Den 1:a juli 2023 tar det nya roterande ordförandeskapet i Europeiska Unionens Råd, den så kallade Trion, över rådets ordförandeklubba de kommande 18 månaderna (1 juli 2023–31 december 2024). Den nya ordförandeskapstrion består av Spanien, Belgien och Ungern. Länderna i Trion har sina egna ordförandeskapsprogram, men de tar också fram en gemensam plan under sin mandatperiod.

  • Förordningen om digitala tjänster. Trion kommer att arbeta för att stärka konsumenternas rättigheter och konsumentskydd och uppmuntra till förändrade konsumtionsvanor i riktning mot mer hållbara konsumtionsmönster för planeten. Trion kommer att inleda en reflektionsprocess om framtiden för en sektoriell EU-ram för e-handel som kompletterar den nyligen utarbetade förordningen om digitala tjänster.
  • Forskning och innovation. Trion kommer att prioritera EU:s forsknings- och innovationssamarbete i syfte att ta itu med viktiga utmaningar för EU med hjälp av forskning och innovation.
  • Digital delaktighet.Trion kommer att fortsätta arbetet med den digitala omvandlingen och samtidigt se till att ingen lämnas utanför (digital delaktighet) samt säkerställa tillförlitligheten hos en människorättsbaserad strategi för artificiell intelligens och ny teknik.
  • Konnektivitet. Trion kommer att fortsätta arbetet med en digital euro och tillgång till finansiella uppgifter och göra framsteg när det gäller att uppnå målen för det digitala decenniet 2030, bl.a. genom att främja gigabitkonnektivitet och genomförandet av 5G och 6G.
  • Livslångt lärande och kompetenshöjning. Trion kommer att arbeta för att förbättra möjligheterna till livslångt lärande och skräddarsydda utbildningar – digitala, inkluderande och tillgängliga för alla. Särskild uppmärksamhet kommer att ägnas åt möjligheter till omskolning och kompetenshöjning för EU-medborgare så att de kan förbereda sig för framtida omvandlingar av samhället, ekonomin och arbetsmarknaden. Trion kommer att fortsätta att vidareutveckla den digitala utbildningen.
  • Rättvis rörlighet för arbetskraften i EU. Särskild uppmärksamhet kommer att ägnas åt att utforska olika sätt att hantera den demografiska utmaning som EU står inför. Trion kommer att fokusera på att stärka rättvis rörlighet för arbetskraften i unionen, tillgång till socialt skydd och skydd av arbetstagare samt på att säkerställa hälsa och säkerhet, inkludering och icke-diskriminering på arbetsplatsen.
  • Inkludering och psykisk hälsa i arbete. Ordförandeskapstrion kommer att ägna särskild uppmärksamhet åt stress och utbrändhet i arbetet, i linje med kommissionens nya initiativ om psykisk hälsa. Trion kommer att stödja inkludering, särskilt genom att underlätta integrationen av de kategorier som är mest utsatta eller löper risk för utestängning.

EU:s ordförandeskapstrions prioriteringar

Här kan du läsa mer om Trions prioriteringar i sin helhet.