Hoppa till innehåll
01 Juni 2021

JobAgent gör kandidater sökbara

Svenska HR-techbolaget JobAgent matchar arbetssökande och arbetsgivare genom att lyfta kandidatens personliga egenskaper snarare än tidigare erfarenheter. Med hjälp av JobTech Developments API:er har bolaget utvecklat och förbättrat sin plattform och fått uppslag till nya, innovativa lösningar.

JobAgent hjälper jobbsökare att presentera sig för arbetsgivare bortom det traditionella CV-formatet och matchar dem med rekryterande bolag. Via bolagets plattform skapas en "annons" som lyfter fram kandidatens personlighet och färdigheter, utöver utbildning och tidigare jobberfarenheter. Innehållet görs tillgängligt och sökbart, så att rekryterare kan kontakta personen i fråga, istället för tvärtom. Kandidater kan även söka utannonserade jobb via plattformen.

Björn Elowson, grundare och VD

Björn Elowson, grundare och VD

I arbetet med att utveckla den digitala matchningstjänsten, som funnits på marknaden sedan 2019, har JobAgent dragit nytta av öppna data och teknik från JobTech Development.

"Vi använder API:erna för att utveckla och förbättra vår plattform, men också för att skapa nya innovativa lösningar. Det är otroligt bra!", säger Björn Elowson, grundare och vd.

Hittills har man framför allt dragit nytta av API:et JobSearch som ger tillgång till alla annonser i Platsbanken och gör det möjligt att matcha JobAgents användare med utannonserade jobb. Men det är bara en tidsfråga innan man kommer att koppla på ytterligare API:er, förklarar Björn:

"Vi tittar just nu på möjligheten att använda JobTech Taxonomy och JobAd Enrichments, både för att få skarpare matchningar och för att utveckla helt nya lösningar."

De tekniska lösningarna som JobAgent får fri tillgång till via JobTech Development är viktiga pusselbitar för att attrahera och aktivera plattformens användare, och spelar därmed en central roll för bolaget och affären som helhet.

"Det har otroligt stor betydelse. Det innebär att vi kan erbjuda våra användare att söka jobb genom vår plattform som tillägg till att vi gör dem intressanta och sökbara för rekryterare. Och det får en indirekt betydelse för vår affär eftersom kandidaterna återkommer och uppdaterar informationen om sig själva.", säger Björn Elowson.

Hur ser du på att myndigheter, privata bolag och andra aktörer på arbetsmarknaden samverkar och delar data på det sätt som vi gör inom ramen för JobTech Development?
"Det är det enda rätta! Ska vi lösa de stora problemen som finns på arbetsmarknaden så behöver vi samverka och samarbeta. Att Arbetsförmedlingen som har till uppdrag att olja upp maskineriet på arbetsmarknaden kan hjälpa oss inom näringslivet med tekniska lösningar som stimulerar matchningen blir en väldigt fin synergi."

Om ni fick önska fritt, vilken typ av öppna data och/eller tekniska lösningar önskar ni att vi kunde erbjuda, utöver det ni redan använder?
"Möjligheten att översätta era taxonomier till andra språk. Det jobb ni har gjort är superbra, men arbetsmarknaden är en internationell marknad, och för att få ännu mer effekt av era innovationer så behöver vi dem på engelska."