Det är tredje gången Sverige tar över rådets ordförandeklubba sedan landet anslöt sig till EU i januari 1995. Mycket har hänt på nästan 30 år, med tydligt positiv inverkan på handel och säkerhet, arbetsmarknaden och regionernas utveckling, medan en ökad invandring lämnar utrymme för förbättringar i politiken. Världen har förändrats enormt under de gånga åren. Då talade man om digitalisering som en framtidsutveckling som troligen inte skulle ske under vår livstid. I dag genomsyrar den alla sektorer och banar väg för länders konkurrenskraft och tillväxt.
JobTech Development har flera pågående utvecklingsprojekt kring länkad data inom arbetsmarknads- och utbildningsområdet, individens ökade kontroll över sin egen data, och interoperabilitet, taxonomi och gemensamma semantiska standarder. Under ordförandeskapet kommer Sverige att jobba aktivt och med bland annat den europeiska datastrategin, Interoperabilitetsakten och eDataskyddsförordningen. Sverige har en unik, strategisk möjlighet inför de kommande 14 åren (då det är dags för nästa ordförandeskap) att föra vidare digitaliseringsfrågorna som inte bara ska göra skillnad för landets konkurrenskraft och innovationsförmåga, utan för alla EU:s medlemsstater. Klarar Sverige det? Det återstår att se!
Sverige tar över ordförandeskapet i Europeiska unionens råd vid en tidpunkt då unionen står inför historiska utmaningar, som Rysslands invasion av Ukraina, säkerhets- och cybersäkerhetshot, stigande räntor, inflation och rusande energipriser – alla slår hårt mot Europas ekonomier. Ordförandeskapet ska fortsätta arbetet för övergången till en grön ekonomi och säkerställa en hållbar modell för långsiktig tillväxt.
De svenska prioriteringar kretsar kring:
Trots konkreta insatser som ska vidtas för att främja Europas konkurrenskraft för övergången till den gröna och digitala omställningen, har digitaliseringsfrågorna tagit liten plats i programmet. I dag genomsyrar digitaliseringen alla sektorer och ingen tillväxt är möjlig om reformerade förordningar om datahantering och datadelning inte införs.
Under ordförandeskapet kommer Sverige att jobba aktivt med en rad strategier och förordningar kring bland annat datastyrning, datadelning, interoperabilitet och cybersäkerhet.
Utöver det ska Sverige fortsatt jobba aktivt med att främja innovation, datadelning och öppen vetenskap, samt stärka morgondagens arbetsmarknad inom EU.
Även om digitaliseringsfrågor inte ligger i fokus i det svenska programmet, ska Sverige fortsätta att jobba aktivt med de prioriteringar som antagits tillsammans med Frankrike och Tjeckien, som håller i rådets ordförandeklubba under de innevarande 18 månaderna.
Frankrike inledde perioden med starkt fokus på den digitala suveräniteten, som ska stärka Europas förmåga i den digitala världsekonomin, samt på öppen programvara inom offentliga förvaltningar, och interoperabilitet och delning av digitala verktyg och data. Frågor som anses centrala för ländernas konkurrens- och innovationskraft rör bland annat cybersäkerhet, europeisk elektronisk identitet, arbetsmarknadspolitik och en kultur av livslångt lärande, samt förbättring av tillgången till delning, samkörning och vidareutnyttjande av data.
JobTech Development leder flera utvecklingsprojekt som är i linje med EU:s fokusområden. Pilotprojekten stödjer utvecklingen av en sammanhållen datainfrastruktur, där dataportabilitet, begreppsstrukturer, individdata, och livslångt lärande tar en central plats. Syftet är att möjliggöra digital transformation genom uppbyggnaden av en hållbar och gemensam infrastruktur, som kan bidra till en mer inkluderande, kompetensbaserad och datadriven arbets- och utbildningsmarknad.
Särskilt fokus under 2023 ligger på:
Nedan hittar du mer information om vårt pågående arbete.
Kommande projekt: