Frankrike har redan inlett perioden med fokus på den digitala suveräniteten som ska stärka Europas förmåga i den digitala världsekonomin, samt på öppen programvara inom offentliga förvaltningar och interoperabilitet och delning av digitala verktyg och data. EU jobbar aktivt för att stödja medborgarna i deras roll som dataleverantör (data provider). EU-kommissionens mål är att 80 procent av medborgarna ska använda en digital ID-lösning senast 2030, som en del av färdplanen för det digitala årtiondet. På hemmaplan föreslår den svenska regeringen en ny lag om den offentliga sektorns tillgängliggörande av data.
I fokus för Trion står den gröna och digitala omställningen. Frågor som anses centrala för ländernas konkurrens-och innovationskraft rör bland annat cybersäkerhet, europeisk elektronisk identitet, arbetsmarknadspolitik och en kultur av livslångt lärande, samt förbättring av tillgången till delning, samkörning och vidareutnyttjande av data. I samband med prioriteringar föreslår den svenska regeringen en ny lag för den offentliga sektorns tillgängliggörande av data under förutsättning att krav på informationssäkerhet och skydd av personuppgifter kan upprätthållas och att det inte innebär risker för Sveriges säkerhet. Den föreslås träda i kraft i augusti 2022. Lagen genomför Europarlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1024 den 20 juni 2019, om öppna data och vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn.
Trion kommer att bidra till utformningen av en europeisk industripolitik som är anpassad till framtiden, med beaktande av kommissionens uppdaterade industristrategi, och rikta in sig på att stödja den gröna och digitala omställningen. De tre länderna kommer även att fortsätta arbetet med kommissionens förslag om paketet för digitala tjänster för att bland annat säkerställa en säkrare onlinemiljö och rättvisare onlinemarknader.
I ett gemensamt program för de tre ordförandeskapen pekas bland annat följande områden ut:
Det franska EU-ordförandeskapet inleder den här 18-månaders perioden med att prioritera digitaliseringsfrågor i sitt program. Den franska regeringen har tillkännagett att den kommer använda ordförandeskapet till att skapa ett starkare och mer självständigt Europa.
Stort fokus ligger på den digitala suveräniteten som ska stärka Europas förmåga i den digitala världsekonomin. Frankrike kommer att fortsätta jobba för potentiella synergieffekter mellan högre utbildning, forskning, innovation och tjänster till samhället för att bidra till EU:s återhämtning.
Några av prioriteringarna är:
I samband med ett ministermöte i Strasbourg enades man i en skrivning om att främja användning, utveckling och delning av öppen programvara inom offentliga förvaltningar, samt att stärka interoperabilitet och delning av digitala verktyg och data. Mer konkret information hittar man i Strasbourgs deklarationen, antagen den 17:e mars 2022.
Sverige har en strategisk möjlighet att driva viktiga digitaliseringsfrågor som kommer att prägla vår gemensamma framtid. Genom pilotprojekt kan Sverige bidra till gemensamma EU-standarder inom området, samt dela med sig av praxis som kan bidra till samhällsnytta för cirka 447,7 miljoner invånare.
JobTech Development leder flera projekt som är i linje med EU:s fokusområden. De pilotprojekten understödjer utvecklingen av en sammanhållen datainfrastruktur där dataportabilitet, begreppsstrukturer och livslångt lärande tar en central plats. Syftet är att möjliggöra transformationen och bidra till en mer inkluderande, kompetensbaserad och datadriven arbets- och utbildningsmarknad.